Najednou je kohoutková voda špatná? Zase jde jen o prachy

Tento týden jsem zaregistrovala stále se rozšiřující seznam restaurací, které zdarma nabízejí tzv. kohoutkovou vodu. Jako zákazník tento nápad chválím, výrobci se samozřejmě snaží přijít na způsob, jak tuto (pro ně neblahou) situaci zastavit.

Jako zákazník uvítám, když ušetřím cca 40 korun, které jsem platila za 0,25 l neperlivé vody ve skleněné láhvi, během večera u vína jsem jich pak zvládla vypít rovnou několik a výsledná částka jen za vodu rozhodně nebyla zanedbatelná. 

Jako majiteli restaurace by se mi tato možnost líbila už méně, protože by se mi o poznání snížily tržby, ale každý majitel má možnost volby. Někdo kohoutkovou nabídne, jiný ne. 

Jako výrobci by se mi to nelíbilo už vůbec. Po stále klesajícím počtu odběratelů z řad běžných občanů ještě restaurace. A tak nezbývá než lidi vystrašit např. informacemi, že jsou v kohoutkové vodě léky a chemie. Co to je za blbost? Nebyla náhodou před rokem naše kohoutková voda jednou z nejkvalitnějších v rámci mezinárodních žebříčků kvality? Byla. A pořád je. Protože kdyby nebyla, byli bychom informováni z jiných míst než od výrobců minerálek.

Kontrole kvality pitné vody podléhají tisíce vzorků, ať už při výstupu z vodáren, ve vodojemech či v domácnostech. Kontroly realizují laboratoře, které ručí za správný odběr i analýzu vzorků vody. Jejich kontroly jsou ještě prověřovány nezávislými odborníky. Výstupem tohoto měření jakosti pitné vody je zpráva o kvalitě pitné vody zveřejňovaná na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ). 

Zajímavá citace z www.dtest.cz z roku 2009: "Uvádí se, že Češi loni utratili za balenou vodu přes sedm miliard korun. A taky se uvádí, že výrobci nejsou spokojeni. Důvodem je klesající spotřeba nejenom balených vod ale i nealkoholických nápojů, která u nás loni poklesla o necelé jedno procento na 2,730 miliardy litrů. Vyjádřeno na hlavu – co Čech, to 268 vypitých litrů.

Nápojářským velikánům se před lety podařil nebývalý kousek. Vsugerovali spotřebitelům, že jejich voda je lepší a zdravější než voda z kohoutku. Že ona jediná pochází z lůna přírody. Že má očišťující účinky. Že dodává energii. Že tělo nabíjí vitalitou… Na vzedmuté vodní vlně se spolu s velkými výrobci svezli i ti menší a všichni si mnuli ruce. Kvanta zabalené vody putovala z obchodů do domovů. Nejenom té minerální a pramenité, ale i obyčejné pitné. Nic netrvá věčně. Signály o tom, že se lidé začínají navracet k vodě z kohoutku, zaznívají ze všech stran. A nápojářské koncerny „zbrojí“ a znovu táhnou do boje o vypité litry."

V současné době zbrojí výrobci znovu. Jak bude jejich boj efektivní, ukáže čas. A já si teď dám osvěžující ledovou kohoutkovou. Na zdraví!

Autor: Veronika Havlíková | středa 24.7.2013 17:45 | karma článku: 42,21 | přečteno: 5949x
  • Další články autora

Veronika Havlíková

Perly Vietnamu

10.5.2013 v 20:04 | Karma: 28,79

Veronika Havlíková

Uvězněni - fotoblog

19.2.2013 v 9:43 | Karma: 29,06

Veronika Havlíková

Exotické Borneo

18.11.2012 v 20:04 | Karma: 28,58

Veronika Havlíková

Chceš zhubnout? Nežer!

11.9.2012 v 13:48 | Karma: 28,67

Veronika Havlíková

Proč děláme milenky?

31.8.2012 v 12:20 | Karma: 37,11
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2525x
Jejím koníčkem je cestování.