Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Perly Vietnamu

Chci vidět jeden ze sedmi přírodních divů světa - dva tisíce zelených ostrovů vystupujících z Jihočínského moře. Není na co čekat. Vyrážím za dalšími krásami Asie.

Komplikace na úvod

Cesta nezačala zrovna ideálně. Společnost, se kterou letím, řeší na poslední chvíli problémy, jejichž důvod cestujícím odmítá sdělit. Zpočátku je nám oznamováno, o kolik minut se let opozdí, pak ani to ne. Všichni lidé čekající na let dostanou poukázku na nákup jídla v hodnotě sto korun (za což si na pražském letišti koupíte sotva bagetu) a nezbývá než čekat. Na přestup do Kyjeva dorazíme s pětihodinovým zpožděním. Autobus převážející cestující k letadlu čeká asi patnáct minut s otevřenými dveřmi na muže, kteří mají potřebu vézt s sebou na dovolenou několik láhví vodky, což na Ukrajině není nic překvapivého, a nakupují chvíli před odletem. Samotné čekání by nevadilo tolik jako venkovní teplota – mínus třicet stupňů, toho času největší mráz v Evropě. Mám jen tenkou bundu a do letadla vcházím úplně promrzlá. Proto se ptám na deku, která bývá u dlouhých letů standardem, ale dostanu odpověď, že přikrývky dostávají pouze cestující v business class. Nezbývá mi nic jiného než zimu zaspat.

Saigon

Po příletu do Saigonu (jinak také Ho Chi Minhovo město) vzpomínám na film Milenec, ve kterém se patnáctiletá francouzská školačka zamiluje do bohatého Číňana. Romantický příběh se odehrává koncem 20. let 20. století právě zde. Město už bohužel nevypadá jako před sto lety. Hluk, který naplňuje ulice, způsobují hlavně statisíce motorek. Pozoruji elegantně oblečené ženy a dívky, v botách na vysokých podpatcích, s helmami, které jim barevně ladí k outfitu, jak na malých skútrech křižují silnici. Na ulici míjím stovky lidí, obchodů, různé druhy hudby a vůni nudlových polévek. Z letiště směřuji do centra města, kde se chci ubytovat. Na ulici mě doslova odchytí paní a nabízí ubytování v jejím domě za deset dolarů na noc. Následuji ji úzkými tmavými uličkami, až spatřím třípatrovou úzkou budovu s modrou omítkou. Paní bydlí s manželem a postiženým čtyřicetiletým synem, který po celou dobu leží zkroucený na podlaze. Ochota a laskavost majitelů je důvodem, proč se k nim na konci své cesty ještě na několik nocí vrátím.

Nemoc

Přestup v Kyjevě nezůstane bez následků. Několik dní se potýkám s ubíjející bolestí v krku. Teploty třicet pět stupňů si neužívám, naopak. Mám zimnici a nemůžu polknout. Naštěstí seženu antibiotika i bez předpisu. Zaberou téměř okamžitě. Pak už si mohu naplno užívat krás města. Navštívím například šedesáté osmé patro mrakodrapu Bitexco financial tower, odkud mám krásný výhled na celé město, v buticích nakoupím úžasné šaty za pár korun, neustále se cpu čerstvým ovocem, které mi ve stánku na ulici nakrájí a dají s sebou na cestu do sáčku se špejlí na napichování, smlouvám o sto šest při nákupu dárků na místním trhu a protáhnu svaly na lezecké stěně.

Hadí restaurace

Ve Vietnamu se nachází mnoho hadích restaurací. Nejčastěji do nich chodí bohatí muži, kteří hostinou oslavují mimořádnou životní či obchodní událost. Taxíkem se nechávám zavézt do hadí restaurace, ale končím v temné čínské restauraci, kde v kleci v kuchyni drží pouze jediného hada. Taxikář navíc za můj příjezd inkasuje od majitelky restaurace peníze. Proto se raději vydávám hledat sama. Pravou hadí restauraci vlastní rodina a vypadá moc hezky. Na masivních stolech z tmavě hnědého dřeva leží keramické misky a dřevěné hůlky s tmavě červenými ubrousky. Spořádat hadí menu trvá minimálně dvě hodiny, ale naštěstí sedím na pohodlné židli s polstrováním. Vyberu si kobru a jsem svědkem jejího zabití – jeden muž rozřízne břicho a vyjme srdce, druhý chytá krev do připravené láhve, kde jí smíchá s vodkou. Pak vyjmou a proříznou žluč a vylijí její obsah do druhé láhve. Posadím se ke stolu a jako aperitiv ochutnávám hadí krev. Cítím jen alkohol, s kterým je smíchána. Je mi nabídnuto i hadí srdce, specialita, kterou raději odmítám. Nemusím mít vše. Asi dvacetiletý syn majitele, postupně servíruje jednotlivé chody. Mezi ně patří např. polévka, opražená hadí kůže, smažené hadí kousky s chilli, závitky se zeleninou ad. Na závěr dostanu jasmínový čaj, po kterém za hodinu na pokoji usnu jako dudek. V restauraci stojí nádoby různých velikostí, v kterých leží kolem dokola stočení hadi, ještěrky nebo štíři. Velké nádoby o objemu padesáti litrů prý stojí kolem 500 USD.

Hanoj

V Hanoji mě čeká deset stupňů a mrholení. Rozdíl teplot jihu a severu je obrovský, zejména v mimosezóně. Ubytuji se ve staré části města. Mokré úzké uličky, pouliční stánky se smaženými nudlemi, lidé tahající vozíky s květinami či ovocem, projíždějící rikši, to vše dohromady vytváří dojem půvabného města. Jednou zkusím jízdu rikšou, ale i na rovině jedeme hodně pomalu a řidič sípá a odfukuje, zřejmě s vidinou dýžka. V mém případě mu ale toto divadlo nepomáhá. Chci vidět mauzoleum. Není svatějšího a významnějšího místa pro obyvatele Vietnamu než to, kde ve skleněném sarkofágu odpočívá Ho Chi Minh – první prezident severního Vietnamu, který zemi osvobodil od francouzské nadvlády. V centru Hanoje uzavřeli několik ulic, aby byla možná jen jedna přístupová cesta ke vchodu. Vstupné se neplatí. Před mauzoleem v pravidelných intervalech pochodují vojáci. Jsem ve skupině asi padesáti lidí, dovnitř jdeme jeden za druhým, ale dlouho se tam neohřejeme. Skleněná rakev s Ho Chi Minhem leží uprostřed. Osvícen žlutým světlem vypadá jako vosková figurína. Zezadu nás strkají dozorčí, abychom šli dál, takže v hlavní místnosti strávím dohromady asi patnáct vteřin. Vzhledem k tomu, jak dlouhá fronta venku stojí, nedivím se, že vše musí jít tak rychle.

Zátoka Ha Long

Mystické hory nacházející se v moři na ploše 1 550 kilometrů čtverečních byly v roce 2011 zařazeny mezi sedm přírodních divů světa. Turisté si často pronajímají loď na jeden či více dnů a proplouvají kolem jednotlivých ostrůvků. U některých se vyskytují nádherné pláže nabízející odpočinek. V sezóně tady bývá teplo, slunečno, azurové nebe a čisté moře. Já takové štěstí nemám. Důvodem levných letenek, které jsem koupila, byla mimosezóna, takže jsem počítala s tím, že se na severu Vietnamu příliš neohřeji. Na druhou stranu se nemíjím s davy turistů. Vše má své výhody i nevýhody. I přes chladnější počasí si však pobyt zde užívám. Trajektem se dopravuji na Cat Ba Island, což je jeden z větších a obydlených ostrovů, na kterém strávím týden a na motorce projedu velkou část ostrova.

Pravé perly

Desítky stánků s náramky, náhrdelníky, náušnicemi, prsteny a dalšími šperky z perel lemují hlavní třídu podél moře. Jako každá žena, se i já nadšeně probírám tímto krásným zbožím a od prodavačky se dovídám spoustu zajímavých informací. Většina perel prodávaných zde pochází z umělých chovů, kdy se dovnitř schránky ústřice úmyslně zavede cizí tělísko. Obranná reakce ústřice vypadá tak, že cizí předmět začne obalovat perleťovou hmotou. Cena perly se odvíjí od toho, zda pochází z přírody nebo z umělého chovu, od velikosti, tvaru, barvy a lesku. Líbí se mi perly kovového lesku (tzv. černé), krémové, bílé i růžové. Na náhrdelníku jsou perly navázány v pořadí: uzlík – perla – uzlík. To proto, aby se jich v případě přetržení ztratilo co nejméně. Pravost se mj. pozná při tření o sebe. Pravé perly dřou jako písek, umělé po sobě kloužou. Vzhledem k velké konkurenci se smlouvání o ceně považuje za nepsané pravidlo, což je častokrát zakončeno velice výhodnou koupí.

Vietnam nabízí tyčící se hory, koberce zelených rýžových polí a pobřeží s krásnými plážemi. Uvidíte tisíce motorek, elegantně oblékané ženy, pouliční prodavače připravující nudle na různé způsoby, děti ve školních uniformách či špičaté věže chrámů. Ať už máte rádi pěší turistiku, cyklistiku, plavání v moři nebo jen lenošení na pláži, ve Vietnamu si přijde na své každý.

 

Pro Glanc

Autor: Veronika Havlíková | pátek 10.5.2013 20:04 | karma článku: 28,79 | přečteno: 1825x
  • Další články autora

Veronika Havlíková

Leťte do Chile, budete nadšeni - fotoblog

Neskutečně rozmanitá země, kde si vychutnávám vývary z hovězího, steaky přes půl talíře zapíjím skvělým červeným vínem, užívám si sandboarding i lyžování na vrcholcích And, hledám vikuňu, mám opici po popíjení silné pálenky Pisco, obdivuji sto let starou kaktusovou rodinu o tisících členech, čekám na tučňáky, kochám se nekonečnou opuštěnou krajinou, odpočívám na bělostných plážích, jezdím na koni mezi písečnými dunami, bavím se s usměvavými lidmi, a jelikož nestihnu zažít spoustu dalšího, co Chile nabízí, musím se sem co nejdříve vrátit.

12.10.2014 v 18:19 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Keukenhof: Největší evropská zahrada - fotoblog

Největší květinový park v Nizozemsku a celé Evropě se rozkládá na třiceti hektarech a kdysi býval součástí hradu Keukenhof. Každý rok zde vykvete šest miliónů květin, zejména tulipánů a narcisů. O park se stará dvacet osm zahradníků, kteří pečují o staleté stromy, jezírka, vodní kanály, čtyři kryté pavilony a překrásné venkovní záhony, jejichž barevnost vytváří téměř umělecká díla. Procházet se můžete po patnácti kilometrech cest v období od března do května.

11.5.2014 v 20:13 | Karma: 28,31 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Miluji surfování! - fotoblog

Čichla jsem k němu před rokem. Neuměla jsem naskočit na prkno, udržet balanc, natož chytit vlnu. To se rychle změnilo a dnes si neumím představit, že bych nesurfovala. Jeden známý slogan říká: "Life is better when you surf". Svatá pravda.

3.10.2013 v 10:42 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Sexy surfařky a další krásy Srí Lanky - fotoblog

Těšila jsem se, až si budu opět užívat lehkost bytí na Srí Lance. Je to tu. A opět je tady tak skvěle, že se mi nechce zpátky.

15.9.2013 v 15:07 | Karma: 32,14 | Přečteno: 2324x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Najednou je kohoutková voda špatná? Zase jde jen o prachy

Tento týden jsem zaregistrovala stále se rozšiřující seznam restaurací, které zdarma nabízejí tzv. kohoutkovou vodu. Jako zákazník tento nápad chválím, výrobci se samozřejmě snaží přijít na způsob, jak tuto (pro ně neblahou) situaci zastavit.

24.7.2013 v 17:45 | Karma: 42,21 | Přečteno: 5949x | Diskuse| Společnost

Veronika Havlíková

Kohoutí zápasy s pachutí krve - fotoblog

Kohoutí zápasy (cockfighting), které jsem viděla na Filipínách, jsou zábavou určenou v drtivé většině mužům. Pořádají se zpravidla jednou týdně a během těch dvou hodin jsem se opravdu nenudila. Pro někoho to může být drastický a nepřijatelný způsob zábavy, pro Filipínce je to ale něco jako pro nás koukání na fotbal. Tedy kromě utopence a piva. Jinak v nich kohoutí zápasy probouzejí stejné emoce, překřikují se, nadšeně uzavírají sázky, každý má svého favorita, kterému naplno fandí a když ten jejich oblíbenec zrovna nevyhraje, mají zkažený večer.

23.7.2013 v 14:21 | Karma: 30,44 | Přečteno: 1918x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Vážená média, to, co děláte, je hnus

aneb nechte už Bartošovou žít. Iveta je vděčným objektem médií - rozhodně nevede spořádaný život a lze jí zachytit v šílených stavech a situacích. Tak se to děje několik let. To, co ale tento týden média předvádějí, je už opravdu extrém.

16.7.2013 v 14:16 | Karma: 32,68 | Přečteno: 2257x | Diskuse| Společnost

Veronika Havlíková

Fascinující Filipíny - fotoblog

Šnorchlování se žralokem velrybím, kohoutí zápasy, surfování, potápění mezi pestrobarevnými rybami a hvězdicemi, největší python a nejmenší primát na světě, Čokoládové hory, motýlí farma, nekonečné pláže s bílým pískem. To a spoustu dalšího Vám nabídnou Filipíny. Zpáteční letenka z Prahy se dá sehnat za 12 000 Kč. Tak proč nevyrazit?

15.7.2013 v 11:49 | Karma: 30,62 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Světem křížem krážem - fotoblog

Ráda vzpomínám na místa, která jsem měla možnost navštívit. Pojďte se na některá z nich podívat se mnou.

10.7.2013 v 10:20 | Karma: 29,64 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Stojí vůbec někdo o ty přihlouplé články o mužích?

Že návody, jak sbalit chlapa, změnit ho nebo z něj udělat ochočené domácí zvířátko, plní stránky ženských časopisů, jsem si už zvykla. Když na mě ale něco podobného vykouklo z dnešního magazínu Mladé fronty, trochu mě to vyděsilo.

7.3.2013 v 10:02 | Karma: 32,17 | Přečteno: 1469x | Diskuse| Společnost

Veronika Havlíková

Jak mi na Srí Lance řezali nohu a nejen to

Úrazy se mi vždy vyhýbaly. Na cestách jsem se potýkala pouze s angínou nebo průjmem. Tentokrát mi museli řezat nohu. Ale říká se přece, co tě nezabije, to tě posílí.

2.3.2013 v 13:34 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3300x | Diskuse| Cestování

Veronika Havlíková

Uvězněni - fotoblog

Pokud máte rádi papoušky, můžete navštívit Venezuelu, kde uvidíte např. aru araraunu, který je v některých státech na hranici vyhubení, ve volné přírodě. Ptáci jsou nejkrásnější, když křižují nebe a štěbetají v korunách stromů. Pro některé bude ale navždy domovem malá a absolutně nedostačující klec. Jen proto, aby se na něj někdo z nás mohl každý den dívat a zkoušel ho naučit pár slov, kterým stejně nerozumí. Ptačí trh v Hong Kongu je takové ptačí vězení. Prodávají se tam desítky ptáků včetně chráněných. Můžete spatřit např. zmiňovaného aru, tukana obrovského, jehož zobák tvoří třetinu délky těla, kakadu bílého, který patří mezi silně ohrožené druhy nebo žaka šedého, který je lidmi považován za "skvělého řečníka".

19.2.2013 v 9:43 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Cestování

Veronika Havlíková

Nártoun filipínský desetkrát jinak - fotoblog

Nártoun Filipínský (anglicky Tarsier) je nejmenší primát na světě. Patří mezi ohrožené endemické druhy (jedná se o druh, který se vyskytuje trvale na místě původního vzniku, neměl možnost se přemístit jinam). Na filipínském ostrově Bohol žije jen jediný druh. Měří kolem 15 centimetrů a váží průměrně 120 gramů. Pozoruhodný vzhled nártounů je dán především obrovskýma očima, které jsou nepohyblivé a dohromady váží víc než mozek tohoto živočicha. Dokonalý zrak je nezbytný pro noční způsob života a lovu. Dalším specifikem je obrovská pohyblivost krční páteře, která nártounům umožňuje otáčet hlavou o 180 stupňů na každou stranu, aniž by pohnuli tělem.

16.2.2013 v 15:51 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2519x | Diskuse| Cestování

Veronika Havlíková

„Otěhotněla jsem i přes antikoncepci, miláčku.“Pánové, věříte tomu?

Ty případy jsou stejné jako přes kopírák. Potká dívku. Jsou spolu několik měsíců, rok, dva. Vztah klidně plyne. On zrovna neskáče radostí, ale je rád, že má vedle sebe někoho, kdo ho zná a nemusí sedět každý víkend v baru a platit drinky vystajlovaným osmnáctkám, které se hloupě hihňají a jsou dobré akorát na sex. Přece jen je mu už něco málo přes třicet a tohle už má přece za sebou.

30.1.2013 v 17:22 | Karma: 30,26 | Přečteno: 2756x | Diskuse| Společnost

Veronika Havlíková

Konec světa už možná začal aneb jak sebou necháváme manipulovat

Konec světa je "velké" téma. Zabývají se jím média z celého světa. Stejná bublina jako prasečí chřipka, která byla zpočátku prezentována jako nová smrtelná epidemie, ale nakonec na ní nezemřelo víc lidí než na obyčejnou chřipku. Mnoho států ze strachu o své spoluobčany (nebo v tom bylo něco jiného?) nakoupilo statisíce vakcín. A pak? Prasečí chřipka zmizela a většina vakcín se vyhodila. Skvělý byznys. Konec světa má přijít 21. prosince, lidé, třeste se!

17.12.2012 v 9:40 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Společnost

Veronika Havlíková

Návštěva želví farmy - fotoblog

Na Srí Lance jsou desítky farem, které pomáhají mořským želvám přežít. Pracovníci se snaží místní lidi motivovat, aby želvy a jejich vejce nejedli, a proto je od nich vykupují. Díky tomu např. želví farma v Habaraduwě za dvacet pět let své existence vypustila do oceánu více než půl miliónu želv.

9.12.2012 v 17:33 | Karma: 28,48 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Cestování

Veronika Havlíková

Exotické Borneo

"Rezervaci ubytování? Tu nemám. Stan je jediná možnost? Dobře. Rezervaci? Tu nemám. Musím spát ve stanu?? Hm. Rezervaci? Tu nemám. Zase stan??? V pětatřiceti stupních? To je opravdu za trest."

18.11.2012 v 20:04 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1584x | Diskuse| Cestování

Veronika Havlíková

Zanzibar - ostrov hudebního boha

Tento ostrov ležící v Indickém oceánu přibližně třicet pět kilometrů od břehů Afriky by neměl ujít žádnému cestovateli, který se pohybuje ve Východní Africe. Kde jinde najdete rodiště legendy a rajskou přírodu v jednom?

4.11.2012 v 20:41 | Karma: 28,15 | Přečteno: 1452x | Diskuse| Cestování

Veronika Havlíková

Chceš zhubnout? Nežer!

Hubnutí je vděčné téma. Před létem plní stránky dámských časopisů rady, jak zhubnout a zformovat svou postavičku dle diktátu módy, po Vánocích jsou to zase návody, jak shodit kila nabraná během svátků, kdy se celý národ cpal bramborovým salátem a cukrovím od babiček.

11.9.2012 v 13:48 | Karma: 28,67 | Přečteno: 2351x | Diskuse| Společnost

Veronika Havlíková

Proč děláme milenky?

To je otázka, kterou si kladu vždy, když mi volá některá z kamarádek, jež se honosí tímto ne příliš lichotivým titulem. Pokaždé ta samá pohádka – doma je to úplná hrůza, s manželkou nespím, leze mi na nervy, rozvedu se, to víš, že ano miláčku. Jen mi dej chvíli času. Chvíli? Hm. Chvíle se ve většině případů protáhne na roky, dokud milence nedojdou nervy a milého ženatého nekopne do zadku.

31.8.2012 v 12:20 | Karma: 37,11 | Přečteno: 6661x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2525x
Jejím koníčkem je cestování.