Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlaté české zdravotnictví aneb zkušenost z marocké nemocnice

Tisíce palem, hory se zasněženými vrcholy, červená půda, plné kavárny, ve kterých je zázrak spatřit ženu, přeslazený mátový čaj, francouzské tavené sýry, vaření šneci, zahalení muslimové, pokřikující a neodbytní obchodníci, neschopnost lidí vystát v klidu frontu na lístek nebo nastoupit do autobusu (tlačí se a předbíhají), originální kožené tašky a kabelky, všudepřítomné mešity, stará centra měst, černobílý film Casablanca, chladná nemocnice plná komárů. To vše (a nejen to) se mi vybaví, když se řekne Maroko.

Zpáteční letenky s odletem z Frankfurtu jsme koupili u nízkonákladové společnosti za 1500 Kč. Museli jsme sice zaplatit benzín a poplatek za stání na parkovišti u letiště, i tak ale byla výsledná cena za let do Afriky nízká. Procestovali jsme tři státy a viděli tři města.

Marakéš je krásné město s hliněnými domy, tisíci palmami, vysokými horami, ale také se spoustou turistů, protože první město, kam z Evropy přiletíme, když letíme do Maroka, je většinou Marakéš. To mění skromnost místních obyvatel v chamtivost, která se odráží na cenách jídla i dárkového zboží. Neodbytnost a vtíravost prodejců je únavná, narozdíl od jiných měst, která už nejsou tolik turisty navštěvovaná. V tomto městě doporučuji náměstí Jemaa el-Fna, které je v seznamu chráněných památek UNESCO. Do devatenáctého století se zde popravovalo a hlavy odsouzených byly napichovány na městské brány. Nyní je zde mnoho restaurací, stánky se sušenými plody a tržiště, kde můžete nakoupit např. různé druhy kožených výrobků (pantofle, tašky, kabelky ad.). Za zmínku stojí také mešita Koutoubia, postavena v roce 1147, která je jednou z největších mešit muslimského světa a její minaret, který měří sedmdesát metrů, je nejvyšší budovou ve městě. Pokud byste si chtěli odpočinout, je ideálním místem La Palmeraie, plocha o rozloze 120 kilometrů čtverečních, na které roste 150 000 palem.

Casablanca je město s úžasnou atmosférou. Můžete zajít do starého centra města (old medina), projít trhy, dát si vařené šneky, mátový čaj nebo kávu s mlékem na zahrádce útulné kavárny, posedět u moře s výhledem na mešitu Hassana II., která je po mešitě v Mecce druhou největší náboženskou budovou na světě.  Má modlitebnu, která pojme až 25 tisíc lidí. Dále můžete projít městskou čtvrť Anfa (přezdívanou Beverly Hills) či zavítat k majáku El-Hank, který byl postaven v roce 1916. Jistě byste si zde našli místa, která by Vás okouzlila.

Rabat je město, které má také spoustu zajímavých míst a památek, např. pevnost Kasbah, městské opevnění, mauzoleum Mohammeda V., Hassanovu věž. Já ho budu mít ale navždy spojeno s běháním po nemocnicích kvůli zlomenině paty. Podívat se do marocké nemocnice a vidět, jak věci (ne) fungují, byla zajímavá zkušenost. Na příjmu jsme museli zaplatit 150 Kč (místní obyvatelé také za služby v nemocnici platili). V čekárně jsme čekali asi dvě hodiny, pak jsme museli se sestřičkou po jedné noze doskákat přes celou nemocnici na rentgen a zpět. Další dvě hodiny čekání na lékaře, který řekl, že snímek z rentgenu je špatný a museli jsme na rentgen znova. Pak asi dvacet minut čekání a zjištění, že snímek je opět špatný. Tentokrát nás tam doprovázel lékař, který asistentce řekl, jak má snímek vypadat. Poplatek za rentgen byl 270 Kč. S vozíkem se nikdo neobtěžoval. Skákání po jedné noze za bolesti roztříštěné paty si asi umíte představit. Po pěti hodinách, co jsme přijeli do nemocnice, jsme skončili v místnosti, kde nám udělali sádru. S nohou při tom manipulovali velice nešetrně. K našemu údivu bylo na patě kolečko, sádra na tomto místě nebyla. A nashledanou. Nedostali jsme ani berle. Takže další dvě hodiny jsme chodili po lékárnách a hledali berle. Cena za berle 500 Kč. Jelikož jsme nechtěli každý den jezdit do nemocnice na injekce, dostali jsme je s sebou - proti trombóze. Nemocnice byla chladná, plná komárů a viděla jsem pár lidí, kteří utíkali před injekcí až na chodbu nebo vůbec nechtěli do ordinace a křičeli na celou nemocnici. Měla jsem pocit, že důvěra v lékařskou pomoc je tady na bodu mrazu. Popravdě řečeno, ani se nedivím. Když jsme přijeli domů, žasli naši lékaři nad sádrou a smáli se, že je snad z ovčí vlny. Na marockou nemocnici nikdy nezapomenu a nedej bůh, abych se tam někdy ocitla s něčím horším než se zlomeninou.

 

Příklady cen (1 dirham = 2,4 Kč)

- ubytování Marakéš ... 100 MAD/2os/noc

- ubytování Casablanca ... 165 MAD/2os/noc

- známka do Evropy ... 8 MAD

- kebab s hranolkami ... 25 MAD

- menu u Mc Donald´s ... 50 MAD

- café latté ... 7 MAD

- chlebová placka ... 7 MAD

- vaření šneci ... 13 MAD

- 1 kg pomerančů ... 5 MAD

- voda 1.5l ... 6 MAD

- Coca Cola 0.5l ... 6 MAD

- půjčení motorky ... 250 MAD/den

- autobus Marakéš - Casablanca ... 70 MAD

- vodní dýmka a konvička mátového čaje ... 50 MAD

 

V dalším článku Vás ráda seznámím s Thajskem.

 

 

 

Marakéš.

Casablanca.

Autor: Veronika Havlíková | úterý 12.7.2011 15:56 | karma článku: 29,27 | přečteno: 2657x
  • Další články autora

Veronika Havlíková

Leťte do Chile, budete nadšeni - fotoblog

Neskutečně rozmanitá země, kde si vychutnávám vývary z hovězího, steaky přes půl talíře zapíjím skvělým červeným vínem, užívám si sandboarding i lyžování na vrcholcích And, hledám vikuňu, mám opici po popíjení silné pálenky Pisco, obdivuji sto let starou kaktusovou rodinu o tisících členech, čekám na tučňáky, kochám se nekonečnou opuštěnou krajinou, odpočívám na bělostných plážích, jezdím na koni mezi písečnými dunami, bavím se s usměvavými lidmi, a jelikož nestihnu zažít spoustu dalšího, co Chile nabízí, musím se sem co nejdříve vrátit.

12.10.2014 v 18:19 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Keukenhof: Největší evropská zahrada - fotoblog

Největší květinový park v Nizozemsku a celé Evropě se rozkládá na třiceti hektarech a kdysi býval součástí hradu Keukenhof. Každý rok zde vykvete šest miliónů květin, zejména tulipánů a narcisů. O park se stará dvacet osm zahradníků, kteří pečují o staleté stromy, jezírka, vodní kanály, čtyři kryté pavilony a překrásné venkovní záhony, jejichž barevnost vytváří téměř umělecká díla. Procházet se můžete po patnácti kilometrech cest v období od března do května.

11.5.2014 v 20:13 | Karma: 28,31 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Miluji surfování! - fotoblog

Čichla jsem k němu před rokem. Neuměla jsem naskočit na prkno, udržet balanc, natož chytit vlnu. To se rychle změnilo a dnes si neumím představit, že bych nesurfovala. Jeden známý slogan říká: "Life is better when you surf". Svatá pravda.

3.10.2013 v 10:42 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Sexy surfařky a další krásy Srí Lanky - fotoblog

Těšila jsem se, až si budu opět užívat lehkost bytí na Srí Lance. Je to tu. A opět je tady tak skvěle, že se mi nechce zpátky.

15.9.2013 v 15:07 | Karma: 32,14 | Přečteno: 2324x | Diskuse| Fotoblogy

Veronika Havlíková

Najednou je kohoutková voda špatná? Zase jde jen o prachy

Tento týden jsem zaregistrovala stále se rozšiřující seznam restaurací, které zdarma nabízejí tzv. kohoutkovou vodu. Jako zákazník tento nápad chválím, výrobci se samozřejmě snaží přijít na způsob, jak tuto (pro ně neblahou) situaci zastavit.

24.7.2013 v 17:45 | Karma: 42,21 | Přečteno: 5949x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2525x
Jejím koníčkem je cestování.